lauantai 12. joulukuuta 2015

Joulu lähestyy...

Viime viikot ovat menneet todella hyvin. Ajatukset pyörivät usein Elsassa ja siinä, josko jotain olisi sittenkin voinut mennä toisin. Olen kuitenkin pystynyt hyvin tekemään töitä ja itseasiassa huomaan, että olen ehkä haalinut vähän liikaakin tekemistä itselleni..
Nyt yhtäkkiä tuli hirveä ikävä ja viha sekä jälleen kysymykset MIKSI?
Tulevana jouluna meitä piti olla kolmen sijasta neljä. Olin jo suunnitellut miten joulun pohjoisen reissu järjestyy ja missä kukakin nukkuu mökissä. Nyt Elsa puuttuu. Tuntuu, että tilaa on liikaa. 
Erehdyin kuuntelemaan Raskasta Joulua levyltä "Tulkoon Joulu". Se oli liikaa.. Se vain jotenkin sai taas kaikki asiat pintaan ja koko tuleva joulu alkoi ahdistaa. Monen, monen viikon jälkeen tuli taas sellainen olo, että vetäydyn sohvalle peiton alle ja pysyn siellä, en mene minnekään enkä tee mitään. Onneksi tänään oli epävirallinen työpäivä, joten sain ihan rauhassa laittaa koneen kiinni ja häipyä omien ajatusteni huonoon seuraan..

Poden huonoa omaatuntoa jopa siitä, että tiedän etten jouluaattona pääse Elsan haudalle. Pelkään, että joku ajattelee, että olen hyljännyt Elsan sinne, vaikka eihän oikeasti kukaan niin ajattele! Tai jos ajatteleekin, niin mitä väliä! Onhan mulla oikeus tehdä niinkuin parhaaksi näen. 

A odottaa kovin jo pohjoiseen pääsyä ja joulupukkia! A on pienestä saakka tottunut käymään Lapissa ja muistaa jo paikat sieltä. Päivittäin hän kysyy, että minne me mennään joulupöytään ja koska se pukki oikein tulee.. Nyt itsellä on sellainen olo, ettei välttämättä edes huvittaisi mennä minnekään, voisi vaan jäädä kotiin ja olla tekemättä yhtään mitään. Itseni tuntien tiedän, etten kuitenkaan olisi tekemättä mitään.. 

Toivon, että nämä fiilikset tästä paranevat joulun lähestyessä. Onhan aiemminkin ollut ahdistavia ajatuksia, niin kuin ennen jälkitarkastusta, mutta ne ovat kadonneet ajankohdan lähellä. Kaipa meidän joulusta tulee kuitenkin ihan kiva vapaa perheen kesken.. Jouluun vaan liittyi niin paljon kaikkia suunnitelmia, miten lastenhoito järjestyy hiihtoretkien ja laskettelun aikana jne.. Nyt ei niitä tarvitse murehtia, koska mummi voi vahtia A:ta jos A ei tule meidän mukaan..

Olen pitänyt jotenkin kornina kaikkia koristeita, joita ihmiset vievät lastensa haudoille, mutta nyt olen alkanut miettimään, josko minunkin pitäisi joku pieni enkeli viedä Elsan haudalle, ikäänkuin joululahjaksi,,,

perjantai 11. joulukuuta 2015

Haudalla

Hautakivi tuli paikoilleen, niin kuin oli luvattukin. Tuntuu aika hölmöltä sanoa, mutta se on kyllä jopa kauniimpi, kuin suunnitelmissa osattiin kuvitella.

Tämä kuva ei ole kaikkein paras, mutta tässä näkyy hyvin millainen tuosta kivestä tuli. Kivi on meidän itse suunnittelema. Kävimme netistä läpi kuvia erilaisista kivistä ja lopulta menimme hautakivipalveluun suunnitelmamme kanssa.

Yksi etappi on siis taas takanapäin.
Olen monet kerrat ajeluttanut kynttilää autossa, ajatuksenani viedä se haudalle. Meillä on kynttilä haudalla palamassa lähes kokoajan. Useimmiten mieheni on vienyt kynttilän sinne, mutta nyt kun kynttilä oli minulla autossa mukana ja kävin asioilla aivan hautausmaan vieressä, päätin, että minun on vihdoin vietävä se kynttilä haudalle yksin. Olen lykännyt kokoajan yksin haudalla käymistä eteenpäin vedoten milloin sateeseen, tuuleen jne. Eilen kuitenkin tein sen.
En olisi uskonut miten kovasti ikävä voi iskeä! Olen käynyt haudalla usein, mutten kertaakaan yksin ennen eilistä.
Huomasin, että edellinen kynttilä oli sammunut lähes heti sytytyksen jälkeen. Minua harmitti aivan suunnattomasti, sillä oli mennyt monta päivää, ettei kynttilä ollut palamassa. Ihan kuin olisin hylännyt lapseni haudan. Eihän kukaan oikeasti niin ajattele, mutta sellainen ajatus mulle tuli mieleen.
Sytytin lyhtyyn uuden kynttilän ja katselin kiveä hetken. Olisin halunnut jäädä siihen, pimeään, kylmään ja sateeseen. Viime aikoina en ole itkenyt kovin usein Elsaa ajatellessani, mutta siinä yksin haudalla ollessani kyyneleet tulivat taas. Ajattelin lähestyvää joulua ja sitä, kuinka meidän joulusta puuttuu yksi ihminen.
Joulun lähestyminen ei ole ollut mitenkään ahdistavaa, mutta eilen tuli sellainen olo, että erityisesti tänä vuonna joulusta puuttuu osa...